Sosyal Medya

Güncel

Beril Dedeoğlu: ABD askerlerinin Suriye’den çekilmesi için Suudi Arabistan’dan 4 milyar dolar istemiş

Star gazetesi yazarı Beril Dedeoğlu ABD'yi karıştıran iddiayı köşesine taşıdı.



Beril Dedeoğlu, ABD'nin Suriye'den çıkabilmek için ABD'den 4 Milyar dolar para istediği Suudi Arabistan'ın ise ABD'nin Suriye'den çıkmaması için çaba gösterdiğini iddia etti.

Yazının Tamamı

Washington Post gazetesinin iddiasına göre, Trump Kral Selman’la Aralık ayında bir telefon görüşmesi yapmış ve ABD askerlerinin Suriye’den çekilmesi için Suudi Arabistan’dan 4 milyar dolar istemiÅŸ. 

Yine aynı gazeteye göre, bu bilgi ABD’li yetkililerce doÄŸrulanmış. 

ABD’li yetkililer sözü, aslında dünya kamuoyu açısından fazla bir anlama sahip deÄŸil; zira kim hangi konuda yetkili, ne kadar yetkili, hatta bu yetkili hala yerinde duruyor mu türünden soruların yanıtları bulunmuyor. Bununla birlikte, yetkisi olan birileri bunu doÄŸruladıysa ve Washington Post gibi ciddi bir gazete de bunu haber yaptıysa, içeriÄŸi doÄŸru kabul etmek uygun olabilir. 

Ä°ddiaya göre, Trump DEAÅž ile mücadelede sona yaklaşıldığı için Suriye’de kalmaya fazla gerek olmadığını söylemiÅŸ. Bu konuda Trump haklı, zira son aylarda DEAÅž ile ilgili hiçbir konu haber olmuÅŸ deÄŸil. DEAÅž’la mücadelede hangi aÅŸamaya gelindi, nerelerden geri püskürtüldü, DEAÅž'lılar buharlaÅŸmadığına göre nerelere gitti, pek bilinemiyor. 

Bununla birlikte, Trump artık mücadelede epeyce yol kat edildi ve ABD’nin eve dönme vakti geldi derken, Pentagon Afrin harekatının DEAÅž’la mücadeleyi zayıflattığını ileri sürüyor. 

 

Suudi Arabistan: Gitme!

DEAÅž bitirildi mi, bitirilmedi mi; anlaşılan bu soruya yanıt Suriye’nin geleceÄŸi konusunda ne tür anlaÅŸmalar yapılacağına baÄŸlı olarak verilecek. Ancak Trump’ın Selman’dan para istemesine bakılırsa, mesele zaten DEAÅž da deÄŸil. 

Trump’ın istediÄŸi iddia edilen miktar, esasında istemeye deÄŸecek bir meblaÄŸ deÄŸil; ABD ve Suudi Arabistan için Suriye gibi stratejik bir konu için 4 milyar dolar nedir ki? Kim bilir belki Trump uzaklardan Suriye’ye baktığında pek de verimli olmayan büyücek bir arsa görüyor ve gökdelenler dikilmeye ÅŸimdilik pek uygun olmayan bu arsaya bu fiyatı biçiyordur. 

Anlaşıldığı kadarıyla Kral Selman, ABD’nin Suriye’de kalmasını Suudi Arabistan açısından yaÅŸamsal önemde görmüş, Ä°ran’ın ilerlemesini ABD’nin engellemesinde ısrarcı olmuÅŸ, dolayısıyla Trump’ı ikna etmek istemiÅŸ. Yine anlaşılan, Trump da, ABD’nin Suriye’deki esas var olma nedeni Suudi Arabistan ve müttefiklerinin çıkarını korumaksa, o zaman Suudilerin ellerini ceplerine atmaları gereÄŸine iÅŸaret etmiÅŸ. 

Aynı telefon konuÅŸmasında Trump, Kral Selman’ın Suudi Arabistan’ın müttefiklerini de Suriye konusunda ikna etmesini istemiÅŸ. Ä°kna edilecek konu para ise Körfez ülkelerini kast etmiÅŸ olmalı. 

 

ABD: Gitmiyoruz!

ABD’yi devlet olarak kiralık ordu durumuna düşüren bu haber doÄŸru ise bu aÅŸamada gözleri ABD’ye deÄŸil Suudi Arabistan’a çevirmek gerekiyor. Para verip iÅŸ yaptırmayı denediÄŸi daha baÅŸka olaylar var mı diye düşünmemek mümkün deÄŸil. Ayrıca belki Suudi Arabistan’ın Ä°srail’i de Suriye’ye daha aktif biçimde katılmaya ikna etmesi bekleniyordur. 

Denebilir ki, Ä°srail Suriye’ye daha fazla müdahil olmaya dünden razıdır. Ancak Kudüs konusunda BM’deki oylamayı hatırlamakta yarar bulunuyor. Bu olay Ä°srail’in hareket alanını oldukça sınırladı. Ayrıca Suriye’de esas eli güçlü olan oyuncu Rusya ve Ä°srail kaybedecek yere oynamak istemez. Dolayısıyla Ä°srail’in ikna edilmesi için epeyce uÄŸraÅŸmayı gerektirecek koÅŸullar mevcut. 

 

Kral Selman, Trump’ın isteÄŸini kabul etti mi, vadeye mi baÄŸladı, ret mi etti, onu bilemiyoruz. Ancak görünen o ki, ABD’nin esas yetkilisi durumundaki Pentagon bu tür giriÅŸimlerden etkilenmemiÅŸ. Zira gelen açıklamalara göre ABD Menbiç’ten çekilmeyecek. Ayrıca Afrin harekatından “endiÅŸe” duyulduÄŸu giderek daha yüksek sesle dile getirildiÄŸine göre, “Kürt kartı” politikasından da vazgeçilmeyecek. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.